Verhuistips
Verhuizen doet u waarschijnlijk niet vaak. Omdat een verhuizing meestal geen alledaagse gebeurtenis is, hebben wij een aantal handige tips op een rijtje gezet om uw verhuizing een stuk makkelijker te maken.
Voorbereiden
- Vraag tijdig een offerte aan
Omdat verhuizen geen dagelijkse bezigheid is, is het belangrijk om ruim van tevoren uw verhuizing te plannen. Wij adviseren u daarom ongeveer zes tot acht weken vooraf een offerte bij ons aan te vragen. Op die manier bent u zeker van voldoende ruimte in de planning. - Begin ruim van tevoren met opruimen
In de loop van de tijd verzamelt u waarschijnlijk ongemerkt veel spullen die niet meer gebruikt worden. Begin daarom ruim op tijd met opruimen, zodat u alleen spullen meeneemt die u echt nodig hebt. Dit bespaart ruimte, kosten en maakt de verhuizing overzichtelijker en gemakkelijker.

3. Maak goede afspraken over eventuele verbouwingen
Wanneer u uw nieuwe woning laat verbouwen, is het belangrijk om heldere afspraken te maken met uw aannemer. Zorg ervoor dat duidelijk is wanneer werkzaamheden afgerond zullen zijn, zodat uw verhuizing probleemloos kan verlopen. Goede communicatie helpt om onnodige vertraging en extra kosten te voorkomen.
4. Controleer of u recht hebt op een verhuisvergoeding
In sommige gevallen hebt u recht op een vergoeding voor uw verhuizing. Bijvoorbeeld wanneer u verhuist vanwege uw werk of als u gedwongen moet verhuizen door renovatie of sloop van uw woning. Informeer vooraf goed naar eventuele vergoedingen en regel dit tijdig, zodat u geen vergoeding misloopt.
5. Vergeet niet uw huur op tijd op te zeggen
Bij alle drukte rondom een verhuizing wordt het opzeggen van de huur weleens over het hoofd gezien. Dit kan tot onverwachte extra kosten leiden, zoals een extra maand huur. Let daarom goed op de opzegtermijn, zodat u onnodige uitgaven voorkomt.
6. Geef tijdig wijzigingen door aan uw internetprovider
Geef uw verhuizing op tijd door aan uw aanbieder van internet, tv en telefonie. Bij de meeste providers geldt dat u dit minimaal twee weken vooraf moet melden. Bij nieuwbouwwoningen is het verstandig dit ruim van tevoren te regelen, omdat er soms extra tijd nodig is voor aansluiting of installatie.

7. Controleer uw contracten voor gas, water en licht
Een verhuizing is een ideaal moment om opnieuw te kijken naar uw energie- en watercontracten. Als u toch administratieve wijzigingen moet doorgeven, kunt u net zo goed overstappen naar een voordeliger aanbieder.
8. Informeer tijdig de school van uw kinderen
Geef uw verhuizing tijdig door aan de school van uw kinderen, zodat zij voorbereid zijn op eventuele wijzigingen of een nieuwe inschrijving.
9. Regel op tijd verlof voor uw verhuizing
Vraag ruim van tevoren verlof aan bij uw werkgever zodat u voldoende tijd hebt om de verhuizing rustig te regelen.
10. Pas het adres van uw huisdier aan
Heeft u een gechipte hond of kat? Vergeet dan niet het adres tijdig aan te passen zodat uw huisdier bij vermissing snel teruggevonden kan worden.
Inpakken
11. Gebruik stevige verhuisdozen
Er zijn diverse soorten verhuisdozen verkrijgbaar, zowel online als in winkels. Hoewel goedkope verhuisdozen aantrekkelijk lijken, bieden ze vaak onvoldoende stevigheid. Goedkopere dozen scheuren of zakken regelmatig in, vooral wanneer ze zwaar worden belast tijdens het stapelen. Professionele verhuisdozen zijn steviger en kunnen veel beter tegen het gewicht dat tijdens het verhuizen ontstaat. Zo voorkomt u beschadigingen aan uw spullen en bespaart u uiteindelijk kosten en zorgen.
12. Pak servies zorgvuldig in
Gebruik voldoende inpakpapier om serviesgoed en glaswerk veilig in te pakken. Wikkel elk item afzonderlijk in een ruim vel inpakpapier en plaats het vervolgens rechtop in de verhuisdoos. Vul eventuele lege ruimtes met proppen papier op, zodat het servies tijdens de verhuizing goed vastzit en niet kan verschuiven of beschadigen.
13. Gebruik speciale boekendozen voor boeken
Gebruik speciale boekendozen voor boeken en andere zware items. Standaard verhuisdozen raken snel te zwaar bij het inpakken van boeken, waardoor ze moeilijk te tillen en te verplaatsen zijn.
14. Bescherm schilderijen met speciale dozen
Gebruik schilderijdozen voor het veilig verpakken van schilderijen, lijsten of spiegels. Schilderijen kunnen gemakkelijk beschadigen tijdens de verhuizing, en speciale dozen bieden de beste bescherming tegen stoten, krassen en breuk.
15. Kies garderobedozen voor hangende kleding
Garderobedozen maken het verhuizen van uw hangkleding eenvoudiger. U hangt de kleding direct vanuit de kledingkast in deze speciale dozen, waardoor uw kleding kreukvrij en netjes blijft tijdens het transport.
16. Gebruik grote verhuisdozen voor grotere spullen
Voor grote, volumineuze items zoals dekbedden, kussens, lampenkappen en grote vazen zijn XL verhuisdozen ideaal. Door deze grotere dozen te gebruiken, voorkomt u dat uw spullen beschadigen en verloopt het laden en lossen makkelijker en efficiënter.
17. Zorg dat verhuisdozen niet te zwaar zijn
Let erop dat verhuisdozen niet zwaarder worden dan ongeveer 15 kg. Dit maakt het verplaatsen niet alleen prettiger voor u, maar ook veiliger en efficiënter voor de verhuizers.
18. Geef kamers duidelijke namen of nummers
Geef elke kamer in uw nieuwe huis vooraf een duidelijke naam of een nummer. Hierdoor weten verhuizers precies waar de dozen geplaatst moeten worden, wat zorgt voor een soepelere en snellere verhuizing.

Eén dag voor de verhuizing
19. Regel voldoende parkeerruimte voor de verhuiswagen
Zorg ervoor dat er op de verhuisdag voldoende ruimte voor de deur vrij is om de verhuiswagen dichtbij uw woning te parkeren. Dit maakt het laden en lossen eenvoudiger en sneller. Bespreek eventueel vooraf met buren om ruimte vrij te houden; dit helpt om vertraging en ongemak te voorkomen.
20. Reserveer ook ruimte voor een eventuele verhuislift
Wordt er tijdens uw verhuizing gebruikgemaakt van een verhuislift? Zorg dan voor voldoende vrije ruimte om deze lift goed te plaatsen. Parkeerplaatsen of andere ruimtes direct onder uw raam of balkon moeten tijdig vrijgemaakt worden om vertraging tijdens het verhuizen te voorkomen.
21. Voorkom waterschade door uw apparatuur goed voor te bereiden
Zorg ervoor dat uw diepvriezer, koelkast en diepvries tijdig zijn ontdooid en gedroogd voor de verhuizing. Hiermee voorkomt u lekkage en mogelijke schade aan uw andere spullen tijdens het transport.
22. Zorg dat alles vooraf ingepakt is
Zorg ervoor dat alle dozen volledig ingepakt en klaarstaan voordat de verhuizers arriveren. De verhuisdag zelf is vaak druk en hectisch, waardoor er meestal geen tijd meer is om nog spullen in te pakken.
23. Houd het koffiezetapparaat bij de hand
Pak het koffiezetapparaat als laatste in, zodat u tijdens de verhuizing koffie of thee kunt aanbieden aan iedereen die helpt. Dit wordt vaak zeer gewaardeerd.
24. Controleer vooraf uw pinlimiet
U kunt meestal aan het eind van de verhuizing direct afrekenen via mobiele pin. Controleer van tevoren uw pinlimiet bij uw bank om er zeker van te zijn dat deze toereikend is. Dit voorkomt vertraging of ongemakken op de verhuisdag.
Eén dag voor de verhuizing
25. Noteer de meterstanden vóór en na de verhuizing
Noteer op de verhuisdag de meterstanden van gas, water en elektriciteit, zodat u achteraf precies weet hoeveel u heeft verbruikt en onnodige kosten voorkomt.
26. Sluit gas, water en elektra af indien nodig
Wordt uw oude woning na vertrek niet direct bewoond? Dan is het verstandig om gas, water en elektriciteit tijdelijk af te sluiten om onnodige kosten of risico’s te voorkomen.